profitshare

3 ian. 2009

Momentul decisiv

Am găsit următorul text undeva şi mi-a placut atât de mult formularea, cât şi ideeile încât nu pot decât sa-l reproduc în întregime...
"Pentru fotograf, fotojurnalismul de nuntă necesită multă atenţie la ceea ce se întâmplă în jur, la detalii aparent nesemnificative, la acele lucruri ce trec uşor neobservate pentru participanţi. Este cel mai important să fii la locul potrivit la momentul potrivit…şi desigur să fii pregătit să surprinzi momentul. Diferenţa dintre o fotografie banală şi una excelentă stă în acea fracţiune de secundă în care declanşatorul aparatului este acţionat. Mă uit la multe dintre fotografiile mele şi realizez că momentul surprins face întreaga fotografie. Nu mai contează atât de mult restul, dacă ceea ce transmite fotografia este ceva special. Mulţi fotografi se concentrează pe partea tehnică a fotografiei, cum ar fi claritatea, zgomotul de imagine sau alte lucruri care în opinia mea chiar nu contează în momentul în care fotografia spune ceva. Dacă momentul surprins în fotografie este ceva deosebit, poţi trece peste anumite aspecte tehnice. Invers însă nu funcţionează principiul. O fotografie goală rămâne goală chiar dacă este perfectă la o privire cu lupa.
La o nuntă sunt foarte multe astfel de momente pe care le poţi surprinde, dar mereu sacrifici un moment pentru altul. Dacă te decizi să aştepţi coborârea mirelui pe scari împreună cu tatăl său, poate că înăuntru se va întâmpla ceva interesant, nu ai de unde să ştii pentru că ai deja în cap o fotografie în care ai totul, mai puţin momentul pe care îl urmăreşti. Şi stai şi aştepţi acel moment, sperând că vei obţine o fotografie bună declanşând atunci când trebuie. Dacă în biserică te decizi să faci o fotografie din spatele miresei, rişti să sacrifici alt moment, deci trebuie să alegi acel moment în care sunt şanse minime să se întâmple ceva mai interesant decât fotografia pe care o vei face. Întotdeauna trebuie să găseşti momentul potrivit pentru a surprinde un detaliu fără să pierzi altele.
Mulţi spun că e bine să fie doi fotografi la nuntă, unul care să facă “pozele standard” şi altul pe cele mai “artistice”. Nu există aşa ceva. Există doar momente pe care trebuie să le surprinzi cât mai creativ posibil. Nu există fotografii standard şi fotografii artistice. Sunt doar fotografii. Fotografii ce trebuie să spună ceva, să îngheţe în timp o stare, o trăire, o senzaţie, o emoţie, ceva.
Unele momente sunt regizate de fotograf (la sesiunea foto), dar şi acolo momentul decisiv există. Trebuie să anticipezi un zâmbet autentic, o privire drăgăstoasă sau un moment inedit, natural, ce se strecoară inevitabil printre indicaţiile fotografului.
Poţi surprinde reacţii şi expresii foarte frumoase în momentul în care ştii să anticipezi momentele şi să aştepţi momentul perfect pentru a declanşa. Poţi să surprinzi momente deosebite dansând cu invitaţii, simţind atmosfera petrecerii sau stând în spatele unei uşi pe care urmează să intre mirele pentru a-şi vedea pentru prima data mireasa. Poţi aştepta mirii să iasă din “tunel” sau să iasă din biserică sub o ploaie de orez. Sunt atâtea momente decisive pe care doar trebuie să le vezi şi să fii acolo cu un aparat în mână..."